Opublikowano

Přítomnost sloučenin chloru

Ve většině vodárenských společností se voda podrobí chemické dezinfekci, která poskytuje bakteriologickou bezpečnost a čistí vodu od parazitů.

Dezinfekce se provádí sloučeninami chloru (plynného chloru, oxidu chloričitého, chlornanu sodného), a to co vnímáte jako nepříjemný zápach a chuť vody z kohoutku je obvykle jen sloučenina chloru.

V různých místech má vodovodní síť jiný obsah chloru.

tvrdost vody

TVýsledky tvrdosti vody z vysokou koncentrací solí vápníku a hořčíku. Norma definuje přijatelnou tvrdost vody ve velmi širokém rozmezí (2 až 3,5mmol/l). Voda z vodovodu je většinou hodně tvrdá.

Velmi tvrdá voda zanechává povlak na zařízení v domácnostech a v kotlích a ohřívačích myček a praček extrémně zvyšuje spotřebu energie, a také přispívá také k vyšší spotřebě kosmetiky a čistících prostředků.

To může být důvodem pro špatné praní prádla a je potřeba používat více mycích a čistících prostředků než u měkké vody.

Druhotná kontaminace

Kvality vody v místě jejího uvedení do vodovodní sítě je přísně kontrolována, ale voda může bý kontaminována i druhotně, než se dostane ke svému příjemci.

V důsledku druhotné kontaminace se voda z kohoutku dezinfikuje a bohužel se zvyšuje dávkování dezinfekčních přípravků, což způsobuje nepříjemný zápach chlóru, svědění a vysušování pokožky. Povinností vodáren je zabránit sekundární kontaminaci vody, jejíž příčiny mohou být tyto:

  • výroba vodních dýmek s nevhodných materiálů, které přicházejí do nežádoucích reakcí s vodou;
  • špatný stav vodovodního potrubí , což může způsobit příliš vysoký obsah železa, nežádoucí zbarvení vody nebo pach sirovodíku;
  • prosakování vodovodního potrubí , díky kterému různé nečistoty mohou vstoupit dovnitř, jedná se obvykle o velké mechanické částice, které tvoří organoleptické vlastnosti vody ještě horší.Tyto částice se mohou kumulovat v potrubí, což může přispět k rozvoji biofilmů , tj. vrstev sedimentu, ve které mikroorganismy více rostou. Vývoj biofilmu může také přispět ke špatnému stavu potrubí.

Pravděpodobně tyto jevy mohou být rovněž podporovány biologickou nestabilitou vody (pouze u biologicky stabilní vody, kterou se vodárny snaží poskytnout, by neměl být růst mikroorganismů při přepravě nebo skladování).

dr inż. Anna Chmiel

 

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. nr 61, poz. 417).


Citováno z: http://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody

powrót do bieżących aktualności