Opublikowano

Přítomnost sloučenin chloru

Ve většině vodárenských společností se voda chemicky dezinfikuje, aby byli odstraněny nežádoucí viry a bakterie..

Dezinfekce se provádí sloučeninami chloru (plynného chloru, oxidu chloričitého, chlornanu sodného) a to co vnímáte jako nepříjemný zápach a chuť vody z kohoutku je obvykle právě sloučenina chloru.

V různých místech má vodovodní síť jiný obsah chloru.

Tvrdost vody

Tvrdost vody je způsobena vysokou koncentrací solí vápníku a hořčíku. Norma definuje přijatelnou tvrdost vody ve velmi širokém rozmezí (2 až 3,5mmol/l). Voda z vodovodu je většinou velmi tvrdá.

Velmi tvrdá voda způsobuje usazeniny na zařízeních v domácnostech, kotlech, myčkách, pračkách a zvyšuje spotřebu energie. Také přispívá k vyšší spotřebě kosmetiky a čistících prostředků.

Tvrdá voda může být důvodem pro špatné praní prádla a je potřeba používat více mycích a čistících prostředků než u měkké vody.

Druhotná kontaminace

Kvality vody v místě jejího uvedení do vodovodní sítě je přísně kontrolována, ale voda může bý kontaminována i druhotně, než se dostane ke svému příjemci.

V důsledku druhotné kontaminace se voda z kohoutku dezinfikuje a bohužel se zvyšuje dávkování dezinfekčních přípravků, což způsobuje nepříjemný zápach chlóru, svědění a vysušování pokožky. Povinností vodáren je zabránit sekundární kontaminaci vody, jejíž příčiny mohou být tyto:

  • výroba armatur z nevhodných materiálů, které reagují s vodou;
  • špatný stav vodovodního potrubí , což může způsobit příliš vysoký obsah železa, nežádoucí zbarvení vody nebo pach sirovodíku;
  • prosakování vodovodního potrubí , díky kterému můžou různé nečistoty kontaminovat vodu. Jedná se obvykle o mechanické částice, které zhorší organoleptické vlastnosti vody.Tyto částice se mohou kumulovat v potrubí, což může přispět k rozvoji biofilmů , tj. vrstev sedimentu, ve kterých se mikroorganismy více rozmnožují.

Pravděpodobně tyto jevy mohou rovněž podporovat biologickou nestabilitou vody (pouze u biologicky stabilní vodé, kterou se vodárny snaží poskytnout, by nemělo dojít k růstu mikroorganismů při přepravě nebo skladování).

Dr. Ing. Anna Chmiel

 


Citováno z: https://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody

powrót do bieżących aktualności

Webová stránka používá soubory cookie. Více informací v Zásadách ochrany osobních údajů.