Opublikowano
Přítomnost sloučenin chloru
Ve většině vodárenských společností se voda chemicky dezinfikuje, aby byli odstraněny nežádoucí viry a bakterie..
Dezinfekce se provádí sloučeninami chloru (plynného chloru, oxidu chloričitého, chlornanu sodného) a to co vnímáte jako nepříjemný zápach a chuť vody z kohoutku je obvykle právě sloučenina chloru.
V různých místech má vodovodní síť jiný obsah chloru.
Tvrdost vody
Tvrdost vody je způsobena vysokou koncentrací solí vápníku a hořčíku. Norma definuje přijatelnou tvrdost vody ve velmi širokém rozmezí (2 až 3,5mmol/l). Voda z vodovodu je většinou velmi tvrdá.
Velmi tvrdá voda způsobuje usazeniny na zařízeních v domácnostech, kotlech, myčkách, pračkách a zvyšuje spotřebu energie. Také přispívá k vyšší spotřebě kosmetiky a čistících prostředků.
Tvrdá voda může být důvodem pro špatné praní prádla a je potřeba používat více mycích a čistících prostředků než u měkké vody.
Druhotná kontaminace
Kvality vody v místě jejího uvedení do vodovodní sítě je přísně kontrolována, ale voda může bý kontaminována i druhotně, než se dostane ke svému příjemci.
V důsledku druhotné kontaminace se voda z kohoutku dezinfikuje a bohužel se zvyšuje dávkování dezinfekčních přípravků, což způsobuje nepříjemný zápach chlóru, svědění a vysušování pokožky. Povinností vodáren je zabránit sekundární kontaminaci vody, jejíž příčiny mohou být tyto:
Pravděpodobně tyto jevy mohou rovněž podporovat biologickou nestabilitou vody (pouze u biologicky stabilní vodé, kterou se vodárny snaží poskytnout, by nemělo dojít k růstu mikroorganismů při přepravě nebo skladování).
Dr. Ing. Anna Chmiel
Citováno z: https://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody